Chleb drożdżowy
Skład:
15 żółtek
5 białek
200g masła
"50g mąki pszennej"
"150 g mąki żytniej"
100g drożdże
50g mleka
Rozczyn:
Ciepłym mlekiem zalać pokruszone drożdże, dodać sól do smaku i 50g mąki
"pszennej". Pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka zmiksować na puszystą masę i stopniowo dodawać rozpuszczone,
schłodzone masło. Dodać ubite białka i wymieszać. Wsypać pozostałą mąkę
"żytnią" i wyrośnięte drożdże. Dokładnie zmiksować i pozostawić do
wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do temperatury 190 0 i piec około 50 minut
Teraz oceniam iż super [z bodaj 6 jakie próbowałem] jest chlebek orzechowy.
[[Chlebek orzechowy.
Porcja na małą foremkę.
Wymieszać: 25dkg orzechów laskowych [zmielonych] ; 1 łyżka bułki tartej ; 4
łyżki mąki ; 2 łyżeczki proszku do pieczenia ; 1/2 łyżeczki startej gałki
muszkatałowej. Wbić 8 jajek ; wlać 1/4 szklanki śmietanki. Wyrobić ciasto.
Wlać pół kostki stopionego [nie gorącego!] masła. Wyrobić ręcznie, lub
mikserem. Piec około 40 minut w temp ok.170 st. Wystudzić w zamkniętym
piekarniku.]]
Pierwszy raz przepis się nie udał . Za mało wypieczony był miękką, tłustą , mokrą
masą. Drugi... rewelacja!. Jest tak sycący, iż w pracy zjadam dwa małe
kawałeczki + np kabanosik - i mam dość. Jest dość drogi, ale na tyle dobry iż
będzie stanowił element mojego żywienia.
Dopisek z ostatniej chwili [przed wstawieniem do pieczenia podgrzać piekarnik do 180stopni.