Chleb drożdżowy
 Skład:
 
  15 żółtek
  5 białek
  200g masła
"50g mąki pszennej"
"150 g mąki żytniej"
  100g drożdże
  50g mleka
 
 Rozczyn:
  Ciepłym mlekiem zalać pokruszone drożdże, dodać sól do smaku i 50g mąki
"pszennej". Pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka zmiksować na puszystą masę i stopniowo dodawać rozpuszczone,
schłodzone masło. Dodać ubite białka i wymieszać. Wsypać pozostałą mąkę
"żytnią" i  wyrośnięte drożdże. Dokładnie zmiksować i pozostawić do
wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do temperatury 190 0 i piec około 50 minut                                        

   Teraz oceniam iż super [z bodaj 6 jakie próbowałem] jest chlebek orzechowy.      

    [[Chlebek orzechowy.

 Porcja na małą foremkę.
Wymieszać:  25dkg orzechów laskowych [zmielonych] ; 1 łyżka bułki tartej ; 4
łyżki mąki ; 2 łyżeczki proszku do pieczenia ; 1/2 łyżeczki startej gałki
muszkatałowej. Wbić 8 jajek ; wlać 1/4 szklanki śmietanki. Wyrobić ciasto.
Wlać pół kostki stopionego [nie gorącego!] masła. Wyrobić ręcznie, lub
mikserem. Piec około 40 minut w temp ok.170 st. Wystudzić w zamkniętym
piekarniku.]]


Pierwszy raz przepis się nie udał . Za mało wypieczony był miękką, tłustą , mokrą masą. Drugi... rewelacja!. Jest tak sycący, iż w pracy zjadam dwa małe kawałeczki + np kabanosik - i mam dość. Jest dość drogi, ale na tyle dobry iż będzie stanowił element mojego żywienia.

Dopisek z ostatniej chwili [przed wstawieniem do pieczenia podgrzać piekarnik do 180stopni.