....Nie należy też doprowadzać do niedoboru węglowodanów w diecie, zjadaj tyle
ile wynika z obliczonej na powyższej stronie proporcji i ilości.
Eliminowanie ich z diety jest szkodliwe i niepotrzebne. Wywołuje różne
zaburzenia i złe samopoczucie.

Za dużo białka:
 -przymulenie
 -wzrost ilości ciał ketonowych we krwi
 -koszmary nocne (najbardziej znamienny objaw)
 -osłabienie
 -wysoki cholesterol przy skrajnie dużym spożyciu

 Za dużo węglowodanów:
 -wzrasta przerób ich na cholesterol

 Za mało białka:
 -powolne wyniszczanie ustroju
 -wypadanie włosów, problemy ze skórą i paznokciami
 -u niektórych zaburzenia psychiczno-nerwowe
 -apatia przy skrajnym braku w/w

 za mało cukru:
 -bolesne przykurcze miesni
 -trudności w koncentracji uwagi
 -wzrost ilości ciał ketonowych
 -spowolnienie reakcji i ospałość (niekiedy)

 Generalnie zdrowej, dorosłej osobie białka dobrego wystarcza 0,5g/kg masy
ciała na dobę czyli 35g , węglowodanów do 100g na osobę bezwzględnie
bezpiecznie - młodzi i pracujący umysłowo raczej koło 100g, a starsi 70 g na
dobę.
 Tłuszcz oczywiście bez ograniczeń przy normalnym dziennym wysiłku fizycznym
3 części na 1 cz. białka, a nawet do 5-6cz. przy ciężkiej fizycznej pracy.