....Nie należy też doprowadzać do niedoboru węglowodanów w diecie, zjadaj
tyle
ile wynika z obliczonej na powyższej stronie proporcji i ilości.
Eliminowanie ich z diety jest szkodliwe i niepotrzebne. Wywołuje różne
zaburzenia i złe samopoczucie.
Za dużo białka:
-przymulenie
-wzrost ilości ciał ketonowych we krwi
-koszmary nocne (najbardziej znamienny objaw)
-osłabienie
-wysoki cholesterol przy skrajnie dużym spożyciu
Za dużo węglowodanów:
-wzrasta przerób ich na cholesterol
Za mało białka:
-powolne wyniszczanie ustroju
-wypadanie włosów, problemy ze skórą i paznokciami
-u niektórych zaburzenia psychiczno-nerwowe
-apatia przy skrajnym braku w/w
za mało cukru:
-bolesne przykurcze miesni
-trudności w koncentracji uwagi
-wzrost ilości ciał ketonowych
-spowolnienie reakcji i ospałość (niekiedy)
Generalnie zdrowej, dorosłej osobie białka dobrego wystarcza 0,5g/kg masy
ciała na dobę czyli 35g , węglowodanów do 100g na osobę bezwzględnie
bezpiecznie - młodzi i pracujący umysłowo raczej koło 100g, a starsi 70 g na
dobę.
Tłuszcz oczywiście bez ograniczeń przy normalnym dziennym wysiłku fizycznym
3 części na 1 cz. białka, a nawet do 5-6cz. przy ciężkiej fizycznej pracy.