Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Z ksiązki Tombaka:

 

 

Sok z marchwi

 

Zawiera witaminy A, B1, B2, B12, PP, K, E i inne. Polepsza strukturę zębów, włosów, paznokci, likwiduje wrzody żołądka i dwunastnicy, wzmacnia system odpornościowy, zwiększa odporność organizmu na infekcje i wzmaga walkę z nimi, jest wyjątkowo zdrowy dla oczu i gardła.

Często wiele schorzeń wątroby i układu pokarmowego jest spowodowanych brakiem niektórych pierwiastków, które znajdują się w świeżym soku z marchwi.

Różnego rodzaju alergie skóry, uczulenia, egzemy (wypryski), choroby układu limfatycznego zanikają po regularnym piciu soku z marchwi.

Wiadomo, że przyczyną różnych dolegliwości alergicznych jest nieprawidłowe funkcjonowanie wątroby. Przy spożywaniu soku z marchwi odbywa się oczyszczenie wątroby. W wyniku tego duże ilości substancji toksycznych, które znajdują się w organizmie nie mogą być wydalone tylko poprzez wątrobę i dlatego też, co jest całkowicie naturalne, przechodzą one do układu limfatycznego, żeby następnie zostały wydalone przez pory skóry.

Te rozpuszczone toksyny są koloru żółtego lub pomarańczowego i dlatego też, jeśli w organizmie było dużo złogów, to w wyniku picia soku z marchwi skóra może pożółknąć. To zjawisko jest całkowicie normalne i kiedy wszystkie substancje trujące będą wydalone z organizmu, skóra znów wróci do swej naturalnej barwy. Czasami proces ten może trwać od 6 miesięcy do roku.

Jedna szklanka soku z marchwi zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu w ciągu doby witaminy i mikroelementy. Sok z marchwi składa się ze związków takich pierwiastków, które odżywiają cały organizm, pomagają w normalizacji funkcjonowania układu odpornościowego organizmu.

 

 

Sok ze świeżej kapusty

 

Zawiera witaminy: C, grupy B, K, PP. Sok z kapusty leczy: cukrzycę, nieżyty żołądka, wrzody dwunastnicy, hemoroidy, nadciśnienie tętnicze krwi, miażdżycę, otyłość, tarczycę. Sok z kapusty oczyszcza organizm dzięki znajdującym się w nim związkom siarki, chloru i jodu.

Jedna szklanka soku z kapusty rano i wieczorem pomaga stracić nadwagę, ponieważ substancje wchodzące w skład soku z kapusty powodują intensywny rozkład tkanki tłuszczowej. Jednak, gdy jelita funkcjonują nieprawidłowo, po wypiciu soku z kapusty powstaje duża ilość gazów. W tym wypadku należy zaprzestać picia soku z kapusty do chwili, gdy jelita nie będą oczyszczone.

 

 

Sok z ziemniaków

 

Sok z ziemniaków zawiera witaminy: C, grupy B, siarkę, fosfor, potas i inne. Sok z ziemniaków oczyszcza organizm z bakterii, normalizuje proces organów trawiennych i tarczycy, wspaniale oczyszcza skórę ciała i twarzy z różnego rodzaju plam i wyprysków.

Zdarza się, że ludzie latami cierpią na wrzody żołądka i wszystkie sposoby i metody leczenia, które już wypróbowali nie pomagają.

Chciałbym zaproponować następującą receptę: żeby się pozbyć wrzodów żołądka trzeba rano na czczo wypić 10 dag świeżego soku z surowego ziemniaka. Następnie położyć się na pół godziny i położyć na żołądek poduszkę elektryczną. Kuracja trwa od 10 do 14 dni.

Przy silnym bólu głowy wystarczy wypić 100 g świeżego soku z ziemniaków, żeby ból ustąpił.

Sok cytrynowy

 

Jest bogaty w witaminę C, mikroelementy i hormony. Wspaniale oczyszcza organizm z nierozpuszczalnych soli i śluzu. Ci, którzy chcą wyglądać młodo, powinni pić sok z jednej cytryny codziennie. Dzięki zawartości hormonów fitoestrogenowych sok z cytryn jest szczególnie pożyteczny dla kobiet w starszym wieku. Zadziwiające związki pierwiastków chemicznych zawarte w soku cytrynowym - to wspaniała profilaktyka dla chorób infekcyjnych. Pozna jesienią i wczesną wiosną należy profilaktycznie pić sok z cytryn przeciwko epidemii grypy i przeziębieniom według następującego schematu:

1 dzień - l cytryna - 10 dzień

2 dzień - 2 cytryny - 9 dzień

3 dzień - 3 cytryny - 8 dzień

4 dzień - 4 cytryny - 7 dzień

5 dzień - 5 cytryn - 6 dzień

Od 1-ego do 5-tego dnia zwiększamy spożywanie o 1 cytrynę, a od 6-tego do 10-tego dnia zmniejszamy o jedną cytrynę.

W sumie przez 10 dni należy wypić 30 cytryn.

Sok z cytryny przygotowuje się następująco: cytrynę przekroić wszerz na dwie połowy, każdą wycisnąć i pić bez dodatku cukru. Jeśli nie możecie Państwo pić czystego soku cytrynowego, to można go rozcieńczyć wodą i dodać l łyżeczkę miodu. Wyciśnięte połówki cytryny nie należy wyrzucać, przecież w pozostałej części cytryny skórce są cenne fitocydy i olejki eteryczne, które korzystnie działają na pracę serca, naczyń krwionośnych, mózgu. Wyrośnięte połówki cytryny należy drobno pokroić, przełożyć do słoika, zalać miodem lub posypać cukrem i wstawić do lodówki. Po 10 godzinach otrzymacie Państwo wspaniałą esencję (wyciąg z cytryny), którą można pić zamiast herbaty lub kawy dodając wodę mineralną lub przegotowaną.

Sok z czosnku

 

Jako lekarstwo był już wykorzystywany w starożytnej Grecji jeszcze przed naszą erą. Sok z czosnku pobudza apetyt, poprawia trawienie, pomaga przy wielu chorobach układu oddechowego, zapobiega przeziębieniom, likwiduje bóle głowy i bezsenność posiada właściwości moczopędne, wykrztuśne i znieczulające (uśmierzające ból). Przy chronicznej bezsenności wystarczy pić przez kilka dni po 100 g przegotowanej wody z dodatkiem l łyżeczki miodu i soku z l ząbku czosnku i pojawi się normalny sen. Przy silnym bólu zębów na nadgarstek lewej ręki należy położyć rozdrobniony na miazgę l ząbek czosnku i zabandażować i ból ustanie. Stwierdzono, że w czosnku znajdują się przynajmniej 2 naturalne antybiotyki, które są zdolne do niszczenia do 30 rodzajów bakterii chorobotwórczych. Fitocydy znajdujące się w czosnku całkowicie likwidują procesy gnilne i fermentacyjne w jelitach. A obecność w czosnku hormonu czyni go niezastąpionym w walce przeciwko schorzeniom serca i naczyń krwionośnych. Spożywanie soku z czosnku w ciągu dwóch tygodni całkowicie leczy z dysbakteriozy (choroby, na którą cierpi około 90% dzieci i dorosłych) - patrz: oczyszczanie pkt. 3, str. 161.

W 1971 roku przez wyprawę UNESCO w jednym z tybetańskich klasztorów została znaleziona recepta „eliksiru młodości" (nalewki czosnkowej), która jest datowana na IV - V wiek przed naszą erą. Nalewka czosnkowa oczyszcza organizm z odkładającego się tłuszczu, wypłukuje nierozpuszczony wapń, gwałtownie poprawia przemianę materii, oczyszcza naczynia krwionośne, zapobiega zawałowi serca, miażdżycy, paraliżowi, tworzeniu się nowotworów, likwiduje szum w głowie, poprawia wzrok, odmładza organizm.

 

 

Nalewka czosnkowa

 

35 dag obranego czosnku (z nowych zbiorów) rozetrzeć i zmieszać z 200 ml czystego spirytusu. Szczelnie zamknąć i postawić w ciemnym i chłodnym miejscu (ale nie do lodówki) na 10 dni.

Następnie masę należy przecedzić, przelać do słoika i postawić w ciemnym miejscu jeszcze na 4 dni.

Teraz środek jest gotowy do użycia.

Stosować według następującego schematu:

Dzień                Śniadanie             Obiad                Kolacja

     1                   1 kropla                2 krople             3 krople

     2                   4 krople                5 kropli              6 kropli

     3                   7 kropli                6 kropli              9 kropli

     4                   10 kropli              11 kropli            12 kropli

     5                   13 kropli              14 kropli            15 kropli

     6                   15 kropli              16 kropli            17 kropli

     7                   18 kropli              19 kropli            20 kropli

     8                   21 kropli              22 krople           23 krople

     9                   24 krople              25 kropli            25 kropli

   10                   25 kropli              25 kropli            25 kropli

   11                   25 kropli              25 kropli            25 kropli

Dalej należy pić po 25 kropli 3 razy dziennie dopóki się nie skończy nalewka.

Każdą ilość kropli pić z 50 ml kwaśnego produktu mlecznego, najlepiej z kefirem lub jogurtem.

Wiele osób nie lubi ostrego zapachu czosnku. Żeby go zlikwidować po zażyciu nalewki należy jeść natkę pietruszki lub jabłko, albo skórkę cytryny lub pomarańczy.

Uwaga! Kurację stosować nie częściej niż raz do roku.

 

Rozpuszczanie kamieni przy pomocy soków

 

Kamienie i piasek w woreczku żółciowym i nerkach są naturalnym rezultatem niezdolności organizmu do wydalania nagromadzonego nieorganicznego wapnia, który powstaje w organizmie w wyniku nadmiernego spożywania rafinowanych produktów żywnościowych i pokarmów, które zostały poddane długiej obróbce termicznej.

Wapń, który jest tak niezbędny dla naszego organizmu występuje w dwóch postaciach - organicznej i nieorganicznej. Organiczny wapń - to jedyna postać wapnia, która rozpuszcza się w wodzie. Dostając się wraz z krwią do wątroby, jest całkowicie przez nią przyswajany.

Wapń organiczny znajduje się tylko w surowych owocach, warzywach i ich sokach, a także w produktach mlecznych, które nie zostały poddane obróbce termicznej (trwaróg domowej roboty, kwaśne mleko, kefir...).

Wapń, który jest zawarty w cukrach i skrobi po poddaniu ich obróbce cieplnej (chleb, bułeczki, pieczywo cukiernicze, cukierki, cheepsy, frytki, wyroby mączne itp.) jest w formie nieorganicznej i nie rozpuszcza się w wodzie. Tak więc, jest obcym elementem dla organizmu i przy każdej sposobności jest wydalany przez limfę i krew. Nierozpuszczony wapń osiada w pęcherzyku żółciowym tworząc kamienie, w jamie żołądka - powodując nowotwory, w odbycie - hemoroidy, a dostając się do nerek - wytwarza piasek i kamienie. Dlatego też główną przyczyną tworzenia się kamieni w pęcherzyku żółciowym i nerkach jest nadmierne spożywanie pieczywa, słodyczy, makaronu, gęstej, długo gotowanej kaszy, produktów mącznych i produktów rafinowanych.

Wielowiekowe doświadczenie terapii naturalnej uczy, że usunięcie kamieni sposobem chirurgicznym (oprócz wyjątkowych przypadków) nie ma sensu. Racjonalnym zastosowaniem naturalnych sposobów uzdrowienia można osiągnąć znacznie lepsze wyniki. Kto ma kamienie w pęcherzyku żółciowym i nerkach, powinien zrozumieć, że usunięcie kamieni to tylko walka ze skutkiem, trzeba walczyć z przyczyną ich pojawienia się w organizmie, a przyczyna, sądzę, jest już zrozumiała. Jak więc pozbyć się kamieni w pęcherzyku żółciowym i nerkach? Należy pić sok z jednej cytryny rozpuszczony w 1/2 szklanki gorącej wody 3-4 razy dziennie i oprócz tego mieszankę soków z marchwi, buraków i ogórków w proporcji 1:1:1 po 1/2 szklanki 3-4 razy dziennie. Pozbycia się piasku lub kamieni można osiągnąć w ciągu kilku dni lub tygodni (w zależności od ilości i rozmiarów kamieni). Ale przy tym należy wyeliminować z pożywienia artykuły mączne, cukier, kasze, produkty mleczne (oprócz masła śmietankowego).

 

Kuracja imbirowa

 

W celu polepszenia zdolności trawiennych organizmu starożytni dietetycy zalecają stosowanie specjalnej kuracji imbirowej.

W niedużym emaliowanym lub ceramicznym naczyniu należy rozetrzeć cztery łyżki stołowe sproszkowanego imbiru i zmieszać z przetopionym masłem (mniej więcej 100-150 g), mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie naczynia należy przykryć pokrywką i odstawić w chłodne miejsce.

Mieszankę tę należy spożywać codziennie przed śniadaniem. A samo śniadanie powinno się składać z następujących produktów: ciepła herbata ziołowa, lekko duszone warzywa (koniecznie na ciepło), jakaś kasza na gorąco.

 

Pierwszy dzień        0,5 łyżeczki od herbaty               Dziesiąty dzień

Drugi dzień                1 łyżeczka od herbaty              Dziewiąty dzień

Trzeci dzień             1,5 łyżeczki od herbaty               Ósmy dzień

Czwarty dzień            2 łyżeczki od herbaty               Siódmy dzień

Piąty dzień              2,5 łyżeczki od herbaty

Szósty dzień            2,5 łyżeczki od herbaty

 

W siódmym dniu należy zmniejszyć dawkowanie o 0,5 łyżeczki tak, by w dziesiątym dniu spożyć, tak jak na początku 0,5 łyżeczki od herbaty.

Po przeprowadzeniu wyżej opisanej diety (kuracji), doprowadzicie Państwo swój „ogień trawienny" do normy.

W procesie przeprowadzenia kuracji nie należy spożywać produktów o silnych właściwościach chłodzących, takich jak: lodowata woda, lody, schłodzone mleko, mrożone owoce i jagody, itp.

Kuracja imbirowa jest szczególnie zalecana osobom starszym u których w sposób naturalny zgasł „ogień trawienny". Osobom młodym i ludziom w średnim wieku, którzy zaburzenia trawienne mają spowodowane innymi przyczynami nie zaleca się stosowania tej diety (kuracji).

Nerki

 

Oczyszczanie nerek

 

Niektóre zewnętrzne objawy zanieczyszczonych nerek:

1. Pojawienie się worków pod oczami.

2. Białe kropki na paznokciach.

3. Wilgotne dłonie.

Niektóre przyczyny nieprawidłowej pracy nerek:

a) nagromadzenie śluzu, z którego powstają kamienie,

b) rozszerzenie nerek od nadmiaru spożycia płynów,

c) zwężenie nerek od nadmiaru spożywania soli, mięsa, ryb, pieczywa, słodyczy, produktów mącznych i rafinowanych.

Jeśli pod oczami pojawiają się worki, to świadczy o nadmiarze płynów i złogów tłuszczu w nerkach. Jeśli przy dotyku worek jest miękki, to świadczy o dużych ilościach spożywanych płynów. Jeśli worek jest twardy, jest to spowodowane nadmiarem spożywania żółtego sera, tłustych produktów mlecznych, tłustego mięsa, słodyczy i tłuszczu zwierzęcego. Jeśli powieki są zaczerwienione, jest to oznaka tworzenia się kamieni.

Przy prawidłowej pracy nerek, człowiek powinien oddawać mocz 3-4 razy dziennie. Natomiast jeśli mocz oddajemy częściej, to należy zmniejszyć ilość spożywanych płynów. Kolor moczu powinien mieć barwę jasnego piwa. Jeśli kolor moczu jest bardzo jasny, to należy spożywać więcej soli, jeśli ciemny, to spożycie soli należy zmniejszyć.

Jeśli wokół oczu pojawiają się ciemnobrązowe koła, świadczy to o spożywaniu dużych ilości soli i produktów zawierających sole. W takich przypadkach należy przejść na dietę bez soli, zamiast soli używać różnego rodzaju przyprawy (suszony czosnek, pietruszka itp.)

 

Instrukcja metodyczna oczyszczenia wątroby

 

Skuteczność oczyszczenia wątroby zależy od całkowitego stosowania się do przepisu i przeprowadzenia wszystkich etapów.

Etap pierwszy. Wcześniejsze przygotowanie - „złagodzenie" organizmu. Jest to niezbędne do tego, by rozluźnić, nagrzać i nawilżyć organizm.

„Złagodzenie" organizmu można osiągnąć korzystając z sauny (suchej lub parowej) lub biorąc gorącą kąpiel. Takich zabiegów powinno być przynajmniej 5 (czas trwania od 10 do 20 minut).

Najważniejsze, by poczuć rozluźnienie, zrelaksowanie po takim zabiegu łagodzącym i rozgrzanie całego ciała. Ostatnie „złagodzenie" proszę przeprowadzić na dzień przed głównym zabiegiem oczyszczającym.

Etap drugi. Przez 3-4 dni przed oczyszczeniem żywić się tylko głównie produktami pochodzenia roślinnego, pić 0,5 l świeżo wyciśniętego soku z buraka + jabłek, w proporcji (1:4), a codziennie na noc pić napar z ziół przeczyszczających.

Etap trzeci. Oczyszczenie właściwe lepiej przeprowadzać pod koniec tygodnia (piątek-sobota lub sobota-niedziela).

1 - 2 dzień - przez cały dzień pić tylko sok w dowolnej ilości. Gdy chce się jeść - pijcie sok, chce się pić - pijcie sok (burak + jabłka, 1:4). Podczas dnia jak najwięcej się poruszać, przebywać na świeżym powietrzu (tylko nie należy marznąć i schładzać ciała). Przy silnym uczuciu głodu jeść pieczone jabłka z miodem. Wieczorem przed snem wziąć ciepłą kąpiel (10-15 min.), wypić napar z ziół przeczyszczających.

3 dzień - rano wypić napar z ziół przeczyszczających, następnie w ciągu dnia do godziny 18-ej pić sok (podczas silnego głodu jeść pieczone jabłka z miodem). Po godzinie 14-ej od czasu do czasu nagrzewać powierzchnię wątroby poduszką elektryczną lub termoforem - tak do godziny 18-ej. O 18-ej przyrządzić mieszankę z: 150 g oliwki z oliwek i 150 g soku z cytryny, 6 plasterków cytryny, ząbek czosnku - rozdrobnić i przełożyć do słoiczka z wieczkiem. Przygotować ciepłą pościel. Jeżeli już wszystko jest przygotowane należy o 1830 wziąć gorący prysznic, dobrze rozgrzać ciało, wytrzeć do sucha i położyć się do łóżka. O 19°° wstać, wypić 2 łyżki oliwki i natychmiast popić 2 łykami soku z cytryny, jeśli zbiera się Państwu na wymioty wziąć i ssać plasterek cytryny, jeśli ten stan nie mija, otworzyć słoiczek z czosnkiem i powąchać. Nieprzyjemne uczucie minie. Potem należy znów się położyć i rozgrzewać wątrobę. Za 15 minut znów wypić oliwkę i sok z cytryny. I tak co 15 minut, dopóki nie wypijecie Państwo całej oliwki i całego soku. Jeśli po kolejnej porcji (zwykle po czwartej) nudności nie przechodzą, proszę się ograniczyć do już wypitej ilości. Następnie należy się położyć do łóżka na prawy bok, położyć poduszkę elektryczną lub termofor na wątrobę i oglądać telewizję lub czytać. Jeśli pojawił się niepokój, proszę zażyć 2 tabletki Nospy. Po 1,5-2-3 godzinach rozpocznie się parcie i opróżnienie jelit. Mniej więcej około północy proszę wypić napar z ziół przeczyszczających i położyć się spać.

Rano wypijcie napar z ziół przeczyszczających i zjedzcie lekkie śniadanie z produktów roślinnych, owoców i warzyw, można zjeść kaszę na wodzie. Na obiad zupę wegetariańską (jarzynową), na kolację pieczone lub gotowane ziemniaki z dodatkiem zieleniny, ryż z duszonymi warzywami, itp. Od następnego dnia rozszerzajcie menu.

 

 

Ile razy należy czyścić wątrobę?

 

Pierwsze czyszczenie jest najtrudniejsze, ponieważ organizm traci dużo sił. Zwykle jest wydalane dużo starej żółci, pleśni, białych nici, zielonych „koreczków" ale kamieni może nie być. To nie oznacza, że oczyszczenie się nie udało. Po prostu wątroba jest silnie zanieczyszczona i podczas kolejnych oczyszczeń pojawią się kamienie. Drugie oczyszczanie jest już łatwiej przeprowadzić. Powinno się ono odbyć po 3-4 tygodniach, następne oczyszczenia proszę przeprowadzać raz na 3 miesiące. Po 5 - 7 oczyszczaniach można przeprowadzać kurację raz na rok.

Czytelnik może zadać słuszne pytanie: po co tak często należy przeprowadzać kurację pierwszych oczyszczeń wątroby. Po to, że ponieważ wątroba składa się z 4-ech części w ciągu jednego zabiegu oczyszczania zdąży się oczyścić tylko jedna część, w ciągu drugiego - druga..., a jeśli zmienią Państwo sposób odżywiania się, to po każdym z oczyszczań będą się z Państwa sypać kamienie jak w kamieniołomach. Kolejne oczyszczania jeszcze są niezbędne dlatego, że kamienie w wątrobie i przewodach żółciowych powoli się osadzały przez wiele lat stając się gładkie, przyjmowały kształt przewodów żółciowych. (Proszę sobie przypomnieć kamienie na plaży oszlifowane przez morską wodę). Dlatego one Państwu nie dokuczają bólami, tylko przeszkadzają wątrobie normalnie funkcjonować. Przeprowadzając oczyszczanie, rozdrabniacie Państwo kamienie, one zaczynają się poruszać ich kształt i położenie się zmienia, swoimi chropowatymi brzegami mogą podrażniać ścianki przewodów żółciowych. W czasie kolejnych oczyszczań kamienie się zmniejszają i następnie są swobodnie wydalane. Jeśli po 2 dniach od czasu pierwszego oczyszczania odczuwacie Państwo ciężkość w wątrobie, po 2 tygodniach należy zabieg oczyszczania powtórzyć. Osoby, które mają usunięty pęcherzyk żółciowy na pewno zapytałyby: A czy mogą one czyścić wątrobę? Nie tylko mogą, ale jest to nawet konieczne.

 

 

Odżywianie po oczyszczeniu wątroby

 

Należy wiedzieć jakie produkty są szkodliwe dla wątroby i wyeliminować je z jadłospisu. Są to: smażone mięso, ryba, ostre tłuste przekąski (szczególnie zimne), żywność, która jest bogata w skrobię - biała mąka, słodkie pieczywo, ciastka, herbatniki - zatykają tkanki wątroby, a także grzyby. Przy schorzeniach wątroby należy ograniczyć ocet, pieprz, musztardę, rzepę, rzodkiew, smażoną cebulę, kawę, kakao. W celu wzmocnienia chorej wątroby należy pić soki (burak + marchew), w proporcji l:4, do 0,5l dziennie. Wątrobie są niezbędne witaminy A, C, B, K, które w dużej ilości znajdują się w żółtku kurzego jaja, maśle śmietankowym, twarogu, pomidorach, burakach, marchwi, kabaczkach, kalafiorze, winogronie, arbuzie, truskawkach, jabłkach, śliwkach suszonych, przerośniętej pszenicy, dzikiej róży, porzeczkach.

Przy procesach zapalnych w wątrobie i pęcherzyku żółciowym jest bardzo pożyteczna „uzdrawiająca kasza", którą się przyrządza w następujący sposób: 100 g przerośniętej pszenicy, 100 g gotowanych buraków, 100 g gotowanej marchwi, 100 g suszonych moreli. Wszystko skręcić na maszynce do mięsa, do masy dodać 2 łyżki soku z cytryny i trochę miodu. W smaku masa powinna być przyjemnie kwaskowa. Masło śmietankowe i olej roślinny starajcie się Państwo dodawać tylko do gotowych potraw, nie w procesie obróbki kulinarnej. Oczyszczenie wątroby specjalnie opisałem tak szczegółowo, bo to jest jakby mała operacja bez użycia skalpela, do której należy się dobrze przygotowywać zarówno pod względem organizacyjnym, jak i psychicznym. Jak dowiodła praktyka pierwsze oczyszczenie można przeprowadzić zużywając 150 g oliwki, przy kolejnym ilość oleju i soku z cytryny można zwiększyć do 200 g. Zamiast picia naparu ziół przeczyszczających, dobrze jest oczyścić jelita, robiąc lewatywę (na 400 g przegotowanej wody dodać 2 łyżeczkę soku z cytryny) - to poprawia efekt oczyszczania jelit.

5. Oczyszczanie kości i stawów

 

Podstawową przyczyną zanieczyszczenia kości i stawów jest spożywanie nadmiernych ilości posiłków.

Nie strawione posiłki gniją tworząc toksyny, które osadzają się w stawach. Przez długie lata nieprawidłowego odżywiania nagromadzony w organizmie kwas szczawiowy „cementuje" nasze stawy. Stawy tracą elastyczność i zaczynamy odczuwać bóle. Z początku odczuwamy bóle w stopach, kolanach, w stawach biodrowych.

Toksyny „wędrują" wzdłuż kręgosłupa do ramion, szyi, barków i palców rąk. Spróbujcie pokręcić głową a usłyszycie chrupanie - to kryształki toksycznych kwasów, które usadowiły się w kręgosłupie.

Niezależnie od tego, ile kto ma lat, jest tylko jedna przyczyna utraty elastyczności stawów - zanieczyszczenia organizmu.

Oczyszczenie stawów należy przeprowadzić przez kolejne trzy dni, na co zużyjecie Państwo 15 g liścia laurowego. Podczas kuracji w miarę wydalania soli i piasku mocz może zmieniać barwę od zielonego do jasnoczerwonego. To normalne zjawisko. Po 7 dniach kurację oczyszczenia powtórzyć.

1-szy dzień - 5 g liścia laurowego drobno pokruszyć, wrzucić do 300 ml wrzątku, gotować na małym ogniu 5 minut, następnie wywar wlać do termosu i odstawić na 5 godzin, żeby się odstał. Następnie płyn przecedzić, przelać do naczynia i pić małymi łykami co 15-20 minut w ciągu 12 godzin.

Uwaga! Całego naparu od razu pić nie wolno, ponieważ można spowodować krwotok!

2-gi dzień - 3-ci dzień - tak samo jak w pierwszym dniu. W trakcie kuracji najlepiej niespożywać produktów białkowych (mięso, jaja, mleko, żółty ser, twaróg itp.).

 

 

            Przepis (przy leczeniu chorób wskutek zaziębienia): ugotować ziemniaki „w mundurkach", część wody odlać, ziemniaki gotować z koprem. Do gorących ziemniaków dodać 2 łyżki stołowe oleju roślinnego i 1/2 łyżeczki od herbaty sody oczyszczonej, dobrze podgrzać na ogniu.

Stosowanie: narzucić na głowę flanelowy koc (zrobić duży kaptur), nachylić się nad naczyniem z gorącymi ziemniakami i ustami wdychać gorącą parę (przeprowadzać inhalację). Leczenie można przeprowadzać kilka razy dziennie, aż do całkowitego wyzdrowienia. Podczas inhalacji chory silnie się poci, nie wolno wychodzić na dwór, nie schładzać organizmu.

 

 

 

ڤ         Przepis (grypa): 100 g cebuli zetrzeć na tarce, dodać 100 g cukru. Gotowe do spożycia po 2 godzinach.

Stosowanie: pić sok po 2 łyżeczki 3 razy dziennie.

 

W profilaktyce przeciwko grypie wśród ludowych środków główne miejsce zajmuje cebula i czosnek. Trzeba je jeść, lub przynajmniej żuć, nie połykając, po 2 - 3 minuty kilka razy dziennie.

Podczas epidemii grypy w celach profilaktycznych można stosować nalewkę czosnkową:

ڤ         Przepis: drobno posiekać 2-3 ząbki czosnku, zalać 30-50 ml wrzątku, odczekać 1-2 godziny i przecedzić. Wkrapiać do nosa po 2-3 krople do każdego otworu nosowego 1-2 razy dziennie. (Nalewkę należy przygotować na 2 dni).

Żeby nie zarazić domowników zaleca się powiesić na szyję woreczek z gazy z drobno posiekanym czosnkiem, żeby nie zachorowały małe dzieci - przywiążcie Państwo taki woreczek z czosnkiem do łóżeczka, lub obok postawcie spodeczek z posiekanym czosnkiem.

W celach profilaktycznych rano można pożuć liść eukaliptusa i przy kontakcie z chorym na grypę, część liścia trzymać w ustach (między policzkiem, a dziąsłem). Wieczorem należy płukać gardło świeżym sokiem z surowego buraka, dodając na l szklankę soku l łyżeczkę od herbaty 3% roztworu octu stołowego.

 

Przepis (wrzód żołądka): poszatkować białą kapustę, lekko posolić, wycisnąć sok.

Stosowanie: 2-3 razy dziennie pić przed jedzeniem sok z kapusty (świeży) po 1/2 szklanki.

Przepis (kamienie w pęcherzyku żółciowym): utrzeć na tarce i wycisnąć sok z czarnej rzepy.

Stosowanie: świeży sok pić po 2-3 łyżki stołowe dziennie.

 

 

Przepis (przy leczeniu chorób nerek): 100 g zielonych orzechów włoskich, zebranych przed 7 lipca, zmielić na maszynce do mięsa, włożyć do słoika, wsypać 100 g cukru - kryształu lub miodu, szczelnie przykryć i odstawić na l miesiąc w ciemne miejsce.

Stosowanie: przyjmować po l łyżeczce od herbaty 3 razy dziennie przed jedzeniem.

 

Przepis (przy leczeniu ostróg): kurze jajo, 25 g esencji octowej i 25 g terpentyny dobrze zmieszać i odstawić na 10 dni w zamkniętym szklanym naczyniu do odstania, od czasu do czasu zamieszać.

Stosowanie: chore miejsce smarować mieszanką kilka razy dziennie.

 

Przepis i stosowanie: skorupki z orzechów włoskich spalić na popiół. Otrzymany popiół wymieszać z wodą tak, aby powstała papka. Otrzymaną papką smarować owłosione miejsca na twarzy. [dla usunięcia tego owłosienia -dopisek mój]